Mielenhyvinvointi
Mielenhyvinvointi
Elämme tiukkoja aikoja monessa suhteessa. Rahat ovat tiukilla, sillä kaikki on kallistunut, ja turvallisuus, se mietityttää ja puhututtaa paljon. Näillä on ihan selvästi vaikutusta mielenhyvinvointiin, mielenterveyteemme. Mielenterveys on hyvinvoinnin tila, jossa ihminen pystyy näkemään omat kykynsä ja mahdollisuutensa sekä kykenee tekemään työtä ja arkisia asioita elämässään sekä osallistumaan sosiaalisesti toimintaympäristössään. Mielenterveys voi järkkyä ihan kenellä tahansa meistä ja mielenterveyssairaus on sairaus muiden joukossa. On tärkeää vahvistaa omaa toimintakykyä kokonaisvaltaisesti, sillä muuttuvissa tilanteissa tällöin jaksaa paremmin ja mielenterveys ei järky niin helposti.
Mutta, silloin kun se järkkyy, on tärkeää päästä tuen ja palveluiden piiriin helposti. Tämä tarkoittaa sitä, että ei saa olla mitään kynnystä palveluihin pääsemiseen. Sillä, mitä pidempään joutuu odottamaan palvelun piiriin pääsemistä, sitä vaikeampi voi olla päästä takaisin normaaliin elämään. Usein mielenterveyden haaste vaikuttaa sairastuneen lisäksi myös lähiympäristöön ja sitä kautta helposti avun tarve lisääntyy.
Lisäksi on tärkeää muistaa kohdata mielenterveyssairauteen sairastuneet samalla tavalla kuin muutkin ihmiset. Olen työssäni joutunut tekemään valtavasti töitä sen eteen, että tämä asia toteutuu. On harmillista, että asennekulttuuri mielenterveyden sairauteen sairastunutta kohtaan on vielä negatiivista. Jokainen voimme omalta osaltamme vaikuttaa siihen, että asennekulttuuri muuttuu positiivisemmaksi ja jokainen saamme olla oma itsenänsä, sellaisena, kuin olemme.